Tel.:
+36 (52) 362 165
class="mailIcon" href="mailto:uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni">E-mail:
uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni
Cím:
4200 Hajdúszoboszló,
Bocskai u. 12.
ENG HUN
FacebookInstagramYouTube
For visitors Exhibitions Museum education About us News

Museum education

Középiskolásoknak

A középiskolás diákok számára kínált múzeumpedagógiai foglalkozások során egy-egy olyan kiállítási témát dolgozunk fel, mely a legtöbb esetben a tananyaghoz is kapcsolódik. A tanulók életkora már lehetővé teszi, hogy komolyabb jelenségeket, problémákat vizsgáljunk foglalkozásaink során. A felnőttkor küszöbén álló kamaszok már rendelkeznek olyan élettapasztalatokkal, önálló gondolatokkal, véleményekkel egy-egy adott témáról, melyeket disputa-jellegű eszmecserék vagy kreatív csoportos feladatok során dolgozhatunk fel. Igyekszünk interaktív módon, fiatalos hangnemben megszólítani a középiskolásokat, és hasznos tudást, tanulságokat átadni nekik

 

Állandó foglalkozásaink:

 

- VÁSÁROZÁSBÓL SHOPPINGOLÁS – A kereskedelem egykori színterei, a vásárok, piacok mára nem töltenek be létfontosságú szerepet az emberek életében. Helyüket átvették a boltok, szupermarketek, plázák. Milyenek voltak a régi idők kereskedelmi viszonyai és milyenek a mai vásárlási szokások? A foglalkozáson ezen kívül kipróbáljuk az alkudozást, reklámokat és vásárfiát készítünk.

 

- A PONYVÁTÓL A BULVÁRIG – A foglalkozás során megismerkedünk a kiállítás legkülönlegesebb figurájával, Tornyai János szoboszlói vándorköltővel. Az ő példáján keresztül kezdünk kalandozni a hírközlés, az információcsere és a szórakoztatás világában, múltjában és jelenében. Játékos módon körüljárjuk, milyen közéleti témák foglalkoztatták az embereket régen és ma, miért és hogyan alakul ki a pletyka. Pletyka-láncot indítunk, és korabeli híreket tálalunk mai köntösben. 

 

- HAJDÚ-DIVAT – Érdekes információk, képek és viseletre-konstrukciók segítségével megismerkedünk a hajdú ősök által különböző korokban viselt öltözetekkel. Mit árult el viselőjéről a ruházata? Milyen anyagokat használtak fel ruháikhoz? Mi számított „trendinek”, milyen tényezők formálták a korabeli divatot? Ezek mellett sok más kérdésre is választ kapnak a tanulók, végül napjaink divatjával is összevetjük őseink öltözködési szokásait.   

 

- AZ ÉLET LÉPCSŐJE – Az új állandó néprajzi kiállítás „Az élet fordulói” című egységében megismerkedünk a századforduló körül élt emberek életének legfontosabb állomásaival. A megszerzett ismeretek és a látottak alapján összevetjük a mai emberek életútját őseikével. Csoportos feladat keretében elkészítjük a modern élet lépcsőjét, foglalkozunk az életutak, életcélok változásával, családfákkal is.

 

- PÁSZTORÓRA – Állandó néprajzi kiállításunk Pásztorkincsek című egységében megismerkedhetünk a szoboszlói, hortobágyi pásztorok viseletével, tárgyi kultúrájával. De vajon milyenek voltak azok az emberek, akik egykor a kiállított tárgyakat viselték, használták? Hogyan hatott sajátos életmódjuk gondolkodásukra, jellemükre, művészetükre? Érdekes, tanulságos, sokszor humoros anekdoták, történetek kerülnek feldolgozásra foglalkozásunk során.

2024 © Bocskai István Múzeum All rights reserved
Created by:
WebDeb.hu
xxxx