Tel.:
+36 (52) 362 165
class="mailIcon" href="mailto:uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni">E-mail:
uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni
Cím:
4200 Hajdúszoboszló,
Bocskai u. 12.
HUN ENG
FacebookInstagramYouTube
Látogatóinknak Kiállítások Múzeumpedagógia Rólunk Hírek

Múzeumpedagógia

Foglalkozás ovisoknak

Intézményünk múzeumpedagógiai feladatellátása során mindig is kiemelt fontosságúnak tartottuk az óvodás korosztály megszólítását, hiszen hosszútávú célunk a mai kisgyermekek múzeumlátogató felnőtté való nevelése. A legkisebbeket életkoruknak megfelelő foglalkozásokkal várják kollegáink, ahol elsődleges célunk, hogy a résztvevő gyermekek pozitív „múzeumélménnyel” gazdagodjanak.  Ezt az adott témához (valamely kiállítási egység, jeles nap, stb.) kapcsolódó ismeretanyag átadásán túl sok interakcióval, játékkal, mondókával, énekkel, kézműves tevékenységekkel igyekszünk elérni.

 

Állandó foglalkozásaink: 

 

- Az évkör jeles napjai ünnepekhez (farsang, húsvét, stb.) aktualizált foglalkozások

 

- „KIPP-KOPP KALAPÁCS…” – A néprajzi kiállítás kovácsműhelyében a gyermekekkel megismertetjük a kovácsok ősi mesterségét, műhelyberendezését, szerszámait. Bepillantást nyerhetnek a lópatkolás tudományába. Dramatikus játék során kipróbálhatják a mester és inas páros kalapácshasználatának ritmikus összjátékát.

 

- PÁSZTORKINCSEK – A gyermekeket a hagyományos juhtartással és juhászattal ismertetjük meg a foglalkozáson. A juhászok életmódjának, munkájának, viseletének bemutatása után dramatikus játékokon keresztül pillanthatnak be a terelés fortélyaiba. Sorra vesszük a juh haszonvételi módjait, majd a fiatalok maguk is gyapjúfeldolgozásba kezdhetnek, ugyanis apró nemeztárgyakat (karkötő, labda) készítünk a múzeumi óra végén.

 

- ÉLET A PARASZTHÁZBAN – A gyermekeket játékos formában ismertetjük meg a hagyományos parasztház berendezéseivel, használatuk módjával. Használatuk módjával. A „Jöhet a cica, megsült a hurka” játék és a „Cipósütés” mondóka segítségével megismerhetik a kemence működését és a kenyér-, rétes-, béles-, pogácsa sütést.

 

- „KOMATÁLAT HOZTAM…” – A néprajzi kiállításunkban bemutatjuk a gyermekeknek a bölcsőt és a komaszilkét, s a születéshez, kisgyermekkorhoz kapcsolódó szokásokat ismertetjük meg velük. A bölcsőben ringó babának álldigáló-járdigáló rigmusokat, höcögtetőket, tapsoltatókat mondókázunk. Megelevenítjük a komázás hangulatát a „Komatálat hoztam…” kezdetű dallal, melyet táncmulatság követ népzenei dallamokkal.

2024 © Bocskai István Múzeum Minden jog fenntartva
Készítette:
WebDeb.hu
xxxx