Tel.:
+36 (52) 362 165
class="mailIcon" href="mailto:uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni">E-mail:
uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni
Cím:
4200 Hajdúszoboszló,
Bocskai u. 12.
HUN ENG
FacebookInstagramYouTube
Látogatóinknak Kiállítások Múzeumpedagógia Rólunk Hírek

Múzeumpedagógia

Általános iskolásoknak

 

Az általános iskolák alsó- és felső tagozatos diákjai vesznek részt legnagyobb számban múzeumpedagógiai foglalkozásainkon. Az ő esetükben is korosztályuknak és évfolyamuknak megfelelően állítjuk össze kínálatunkat, a tanárokkal egyeztetve pedig igény szerint az aktuális tananyaghoz kapcsolódva alakítjuk foglalkozásaink tematikáját. Foglalkozásainkon játékos, szórakoztató formában történik az információátadás, nagy hangsúlyt fektetve az interaktív feladatokra. Igyekszünk minél több audiovizuális tartalommal (mozgókép, hanganyag) is megtölteni a múzeumi órákat, ezáltal még színesebben bemutatva az adott témát, és fenntartva a gyerekek gazdag ingerekhez szokott érdeklődését.

 

 

Állandó foglalkozásaink: 

 

- BOCSKAI ÉS A HAJDÚK – Az állandó kiállításunk megtudhatják a diákok, hogy kik voltak a hajdúk. Beszélgetünk a hajdútelepítés történetéről, Bocskai István fejedelem történelmi szerepéről, a Korponai kiváltságlevélről, a zászlóról. Felpróbálhatják a diákok a fegyverforgató hajdúk viseletét, kézbe vehetik fegyvereiket. S a foglalkozás végén az is kiderül, hogy ki ismeri legjobban a magyar történelem ezen időszakát.

 

- „TESSÉK, TESSÉK, JÓ PORTÉKA…” – Időutazásunk során a múlt század piacterén találjuk magunkat, ahol a nádudvari fazekasmester portékái, Tornyai János vándorköltő rímbe szedett hírei, és a kovácsműhelyből „kihallatszó” munka ütemes ritmusa a híres szoboszlói piacok és vásárok hangulatát idézik meg. Alkudozás, árumustra, vásári kikiáltók, mutatványosok, sőt a helyi pletyka sem kerülheti el a figyelmünket. Nézzünk be együtt a vásárba!

 

- DÉDSZÜLEINK OTTHONAI – Kik voltak a dédszüleim? Milyen ruhát hordtak? Kényelmes bútorok között éltek? Milyen ételeket ettek? Mivel töltötték az idejüket, ha még áram sem volt? Sok-sok kérdésre keressük közösen a választ, miközben bepillantunk a múlt század elejének parasztpolgári otthonába. Csa-ládfát készítünk, ruhát próbálunk, fotózkodunk és egy képzeletbeli utazást teszünk a múlt század eleji mezővárosba.

 

- EGYEMBERÖLTŐ ÁLLOMÁSAI – Az ember életét végigkísérő fordulópontokhoz (születés, házasság, halál) kapcsolódó szokásokat elevenítjük fel az állandó kiállítás segítségével. Megismerjük a jellegzetes tárgyakat: a komaszilkétől a vőfélyszalagon át a fejfákig. Hallhatunk bölcsődalokat, vőfélyverset, sirató éneket. Szóba kerülnek babonák, hiedelmek, jellegzetes színek. Végül pedig hímző mintalapot készítünk saját monogrammal.

 

- „BE VAN AZ ÉN SZŰRÖM UJJA KÖT-VE” – A foglalkozáson arra keressük a választ, hogyan éltek elődeink a pusztán. Az őshonos állatainkat (szürke marha, rackajuh, mangalica, lovak) őrző pásztorok és kutyáik benépesítik képzeletben a termet. Ki-ki magával hozza jellegzetes viseletét, eszközeit. Szó lesz Czinege számadó grófságáról is. A pásztortűz fénye mellett pedig dalok, mesék hangoznak fel. A 7-8. osztályosokkal pásztorerszényt készítünk, amit magukkal is vihetnek a diákok.

2024 © Bocskai István Múzeum Minden jog fenntartva
Készítette:
WebDeb.hu
xxxx