Tel.:
+36 (52) 362 165
class="mailIcon" href="mailto:uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni">E-mail:
uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni
Cím:
4200 Hajdúszoboszló,
Bocskai u. 12.
HUN ENG
FacebookInstagramYouTube
Látogatóinknak Kiállítások Múzeumpedagógia Rólunk Hírek

Kiállítások

Nemzetközi Modern Képtár

A Nemzetközi Modern Képtár Joseph Kádár (1936–2019) festőművész alkotásait és modern, illetve kortárs képzőművészeti gyűjteményét, valamint Rácz György (1944–2008) képzőművész hagyatékát mutatja be. 

Joseph Kádár számos műfajban és stílusban alkotott. Művészete Párizsban teljesedett ki. Festményei, grafikái, fotói, objektjei a szürrealizmus és az absztrakt különféle irányzatait képviselik. Legjelentősebb, geometrikus absztrakt alkotásait a feszes kompozíció és a konstruktív szemlélet jellemzi.

 

Kádár 1996-ban hozta létre gyűjteményes kiállítását, melynek anyaga 2015-ben került a város tulajdonába. A kiállításon csakúgy megtekinthetők a Kádár párizsi művészbarátaitól származó alkotások, így Victor Vasarely, George Braque, Ingo Glass, Le Corbusier, Chagall és Picasso munkái, mint a hazai absztrakt művészet mainstream képviselőinek, például Korniss Dezsőnek, Gyarmathy Tihamérnak, Joláthy Attilának, Gáyor Tibornak, Keserü Ilonának, Bak Imrének, Nádler Istvánnak, Fajó Jánosnak és Aknay Jánosnak az alkotásai. A kiállítás a magyar geometrikus absztrakt művészet egyik legmarkánsabb vidéki tárlata. 

Rácz György képzőművész Hajdúszoboszlón alkotott. Fő ihletője a Hortobágy megrepedezett földje volt, amit a homok és az akril plasztikus alkalmazásával idézett meg absztrakt művein,  melyek textil és fém applikációi szakdásokat, töréseket – átvitt értelemben sorstöréseket – ábrázolnak.

Nemzetközi Modern Képtár
2024 © Bocskai István Múzeum Minden jog fenntartva
Készítette:
WebDeb.hu
xxxx