Tel.:
+36 (52) 362 165
class="mailIcon" href="mailto:uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni">E-mail:
uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni
Cím:
4200 Hajdúszoboszló,
Bocskai u. 12.
HUN ENG
FacebookInstagramYouTube
Látogatóinknak Kiállítások Múzeumpedagógia Rólunk Hírek

Kiállítások

Hagyományok Hajdúszoboszlón

A Hagyományok Hajdúszoboszlón című állandó néprajzi kiállítás a város hagyományos kultúráját mutatja be.

 

Az első kiállítási egység a régi idők vásári hangulatát idézi. A látogatók megismerhetik a nagyhírű nádudvari fekete kerámiát és Tornyai János vándorköltő különleges karakterét. A vásártérhez tartozó kovácsműhelyben a tradicionális mesterség tárgyi kultúrájának megtekintése mellett, egy játékprogram segítségével inasból mesterré válhat a látogató. A következő egység a múlt század eleji hajdúszoboszlói parasztpolgárság életmódját szemlélteti. A táplálkozási szokásokat, recepteket felvillantó konyhai és kamraenteriőr után, látogatóink korhű viseletbe öltözhetnek és helyet foglalhatnak a tisztaszobában. Innen a jeles napi szokásokat, így a betlehemezést, a kántálást, és a híres szilveszteri csergetést bemutató moziterembe vezet az út, majd az emberélet nagy fordulóihoz – a születéshez, a házassághoz, és a halálhoz – kapcsolódó szokásokat (és azok népzenei anyagát) bemutató körterem következik. Az utolsó egységben a hortobágyi pásztorkultúra helyi hagyományai, viseletei, eszközei csodálhatók meg.

 

A modern kialakítású néprajzi tárlat minden egysége bővelkedik interaktív, audiovizuális eszközökben. Élethű kiállítási bábuk, kézbe vehető műtárgymásolatok és felpróbálható viseletrekonstrukciók teszik még élményszerűbbé a múzeumlátogatást.

 

A néprajzi kiállítás udvarán, külön kiállítótérben tekinthető meg a Népművészet Mesterének, Galánfi András Kossuth-díjas fafaragó iparművésznek az életmű-kiállítása.

 

Hagyományok Hajdúszoboszlón
2024 © Bocskai István Múzeum Minden jog fenntartva
Készítette:
WebDeb.hu
xxxx