Tel.:
+36 (52) 362 165
class="mailIcon" href="mailto:uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni">E-mail:
uh!pont!muezumiakscob!kukac!ofni
Cím:
4200 Hajdúszoboszló,
Bocskai u. 12.
ENG HUN
FacebookInstagramYouTube
For visitors Exhibitions Museum education About us News

Feltárultak a Fejedelmi Kincstár kapui

naptár2021. június 30.

 

Páratlan kulturális érték

A turisztikai szenzációt jelentő fejlesztés egy 7 éves projekt eredménye. A 160 millió forintból megvalósuló fejlesztés során közel százan dolgoztak azon, hogy felépüljön a múzeum új, 200 m2-es épületszárnya, és elkészüljön a Bocskai-korona és -jogar nemes és hiteles másolata, s az ezeket bemutató kiállítás. A projekt Hajdúszoboszló Város Önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Bocskai István Múzeum együttműködésében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával valósult meg. 

 

A Fejedelmi Kincstár, benne a Bocskai-koronamásolat, valamint Bocskai István erdélyi fejedelem és Halasi Fekete Péter hajdúkapitány élethű viaszszobra

 

Nemzetközi kultúrdiplomáciai sikernek számít, hogy olyan európai hírű intézmények, mint a bécsi Kunsthistorisches Museum, engedélyezték a Bocskai István Múzeum számára a műkincsek lemásolását. A koronamásolatot Dr. Takács József ötvösmester, gemmológus vezetésével az ötvösszakma különböző területeit képviselő 20 szakember több, mint 2 évig készítette. A Bocskai-korona, a „Hajdúk Szent Koronája” igazi misztikus tárgy: eredete kérdéses, szerepe vitatott, tulajdonjoga tisztázatlan.  Bizánci, török, vagy perzsa műhelyben is készülhetett. Ez az egyetlen korona, amellyel erdélyi fejedelmet magyar királlyá koronáztak. A Bocskai-korona az egyik legnagyobb magyar uralkodó hatalmának a jelképe volt, amitől annyira féltek a Habsburgok, hogy a fejedelem halála után, 1610-ben Bécsbe vitették. Eredetije ma is ott található, bár mind a magyar, mind a román állam máig a saját tulajdonának tartja. Az értékes műkincs másolata azonban immáron megtekinthető a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstárában. 

 

A képen balról jobbra: Dr. Bihari-Horváth László, Czeglédi Gyula, Oláh Gábor, Pajna Zoltán és Dr. Takács József

 

A Fejedelmi Kincstár avató ünnepélyen beszédet mondott Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke, Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló város polgármestere és Dr. Bihari-Horváth László, a Bocskai István Múzeum igazgatója. Az ünnepélyes szalagátvágást követően tárlatvezetést tartott Dr. Takács József, a Bocskai-korona és -jogar nemes és hiteles másolatait elkészítő ötvösmester. 

 

Back to news
2024 © Bocskai István Múzeum All rights reserved
Created by:
WebDeb.hu
xxxx